Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 6 gostiju na mreži

Novosti - jun 2017.

05.06.2017. SVEČANO POČELA ČETRNAESTA SEZONA PLAVE ZASTAVICE U CRNOJ GORI

U ponedjeljak 5. juna 2017, na Svjetski dan zaštite životne sredine, u marini Bar, zvanično je počela četrnaesta sezona Programa Plava zastavica u našoj zemlji. Prva plava zastavica u ovoj godini bila je i prva koja je dodjeljena jednoj marini u Crnoj Gori.

14. sezona_Plave_zastavice_-_01

Plava zastavica je nakon 30 godina postala ekskluzivno svjetsko eko-obilježje, koje će tokom ljeta 2017. godine biti dodjeljena za 4.413 plaža, marina i izletničkih brodova u 46 zemalja sjeverne hemisphere. Od tog broja, 25 zastava će se vijoriti u Crnoj Gori – na 24 plaže i 1 u marini.

Opširnije za sve one koji su propustili ovaj dogadjaj, evo mogućnosti da pogledaju foto priču sa lica mjesta (Foto: Nemanja Malovrazić)

Plava zastavica se u našoj državi realizuje od 2003. godine, kada je NVO “EKOM” iz Kotora postala član Fondacije za ekološku edukaciju i time stekla pravo da bude Nacionalni operater za Crnu Goru. O rezultatima u protekloj godini i planovima za ovu govorio je izvršni direktor ove NVO, Saša Karajović. On je ukazao na promjene u kriterijumima za plaže i marine, najavio je i pokretanje programa „Zeleni ključ” (Green key) za smještajne kapacitete tokom ove godine i na kraju uručio medjunarodne diplome i prigodne knjige za troje mladih ekoreportera iz Crne Gore koji su osvojili nagrade na konkursu "Young reporters for the Environment" – Andrija Babović (Osnovna škola “Milorad Musa Burzan”, Podgorica), Lucija Milović (Osnovna škola “Blažo Jokov Orlandić”, Bar) i Nikolina Golubović (Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović", Podgorica).

14. sezona_Plave_zastavice_-_02 14. sezona_Plave_zastavice_-_03

14. sezona_Plave_zastavice_-_04 14. sezona_Plave_zastavice_-_05

Svakog 5. juna, na ceremoniji podizanja prve Plave zastavice u godini, ukazuje se na korisnike plaža, koji su se posebno trudili da steknu i zadrže ovo ekološko priznanje. Ovog puta je to bilo kupalište, koje je prošle godine bilo domaćin ovakve svečanosti a koje je dobilo Plavu zastavicu prvi put 2007. godine i potom deset godina zaredom – “Safari“ na Velikoj plaži. Do istog priznanja stiglo je i kupalište „Plavi horizont“, gdje je podignuta i prva Plava zastavica u Crnoj Gori, sada već daleke 2004. godine, Dodjeljena su i priznanja za 5 uzastopnih godina u programu od 2012. do 2016. godine. To su kupališta: „Almara Beach“ na Oblatnu i „Sveti Toma” u Bečićima. Obje plaže su bile dobitnice priznanja Wild Beauty award.

14. sezona_Plave_zastavice_-_06 14. sezona_Plave_zastavice_-_07 14. sezona_Plave_zastavice_-_08

Program Plava zastavica u Crnoj Gori sprovode zajedno NVO „EKOM“ i JP „Morsko dobro“, koje je prepoznalo značaj Plave zastavice i od samog početka postalo generalni sponzor i pokrovitelj Programa, koji je već godinama jedna od najvažnijih aktivnosti vezanih za odgovorno upravljanje obalom i plažama. U ime Morskog dobra prisutne je pozdravio Predrag Jelušić, direktor.
Plava zastavica se stiče svake godine, na osnovu rezultata iz prethodne, a o tome svoj sud daje Nacionalna komisija koju čine predstavnici resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Crvenog krsta, Lučke uprave, Lučke kapetanije i ekoloških nevladinih organizacija. Oni početkom svake godine pregledaju izvještaje i analiziraju prijave zakupaca plaža za narednu sezonu.
Program Plava zastavica se odvija u dva nivoa, a prije nego li jedno kupalište ili marina postane član ovog prestižnog kluba, ono mora da prodje i pilot fazu, koja od 2013. traje dvije godine. Ove sezone tu je 14 kupališta („Ploče“, Platamuni; „Sirena” i „Svetionik” na Jazu; „Sen Trope“, Slovenska plaža; „Samsara Deluxe”, Bečići; „Galija“, Crvena glavica; „Hotel Maestral“, Pržno; „Drobni pijesak“; Reževići; „Ponta“, Petrovac; “Korali”, Sutomore; „Pearl beach“, „White beach”, „Cabo beach” i „Mar Buena“ na Velikoj plaži).

14. sezona_Plave_zastavice_-_09 14. sezona_Plave_zastavice_-_10 14. sezona_Plave_zastavice_-_11

Dobitnici ekološkog obilježja u 2017. godini su slijedećih 24 kupališta: „Vestevuzo“, Dobreč na Luštici (opština Herceg Novi); „Almara“, uvala Oblatno; „Plavi horizonti“, uvala Pržna; „Kalardovo“, Tivat (opština Tivat), „Blue beach“, „Escallera“, „S&I beach life“ i „Poseidon“ na Jazu, “Time out” na Slovenskoj plaži, „Dolce vita”, „Sveti Toma“ i „Hotel Queen of Montenegro“ u Bečićima; „Kamenovo beach” i “La Suerte”, Kamenovo; „Lučice“, Petrovac (opština Budva); „Centar“, Sutomore i „Paradiso“ uvala Utjeha (opština Bar) te “Toni gril”, “Miami”, „Safari“, „Mojito“, „Evropa“, „MCM beach“ i „Copacabana“ na Velikoj plaži (opština Ulcinj).

Sertifikate za pilot fazu i plave zastavice u 2017. godini uručio je Predrag Jelušić, direktor Morskog dobra. U ime domaćina AD MARINA BAR prisutne je pozdravio njen izvršni direktor dr Radovan Orlandić. O projektu SUST MARINA koji je nakon tri godine rezultirao dobijanjem više ISO standarda i Plave zastavice govorili su prof. dr Branislav Dragović i dr Darko Petrušić, generalni direktor Direktorata za naučna istraživanja u Ministarstvu nauke.

14. sezona_Plave_zastavice_-_12 14. sezona_Plave_zastavice_-_13

14. sezona_Plave_zastavice_-_14 14. sezona_Plave_zastavice_-_15

Pri kraju svečanosti, prisutnima se obratio dr Zoran Srzentić, predsjednik Opštine Bar, koji je potom podigao prvu plavu zastavicu u Crnoj Gori u ovoj godini. Kuriozitet je da je zastava, prije podizanja na jarbol, donijeta brodom.

14. sezona_Plave_zastavice_-_16 14. sezona_Plave_zastavice_-_17 14. sezona_Plave_zastavice_-_18

U muzičkom dijelu programa nastupile su sestre Andjela i Sladjana Janković iz Bara, studentkinje Fakulteta za poslovnu ekonomiju, Bar. One su aktivne su članice hora "Antivari muzika" i etno grupe "Zora" iz Bara, a bile su i učesnice poznatog takmičenja X FAKTOR.