Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 9 gostiju na mreži

Novosti - jun 2017.

PREDSTAVLJANJE ZELENOG KLJUČA

Ekološka oznaka „Zeleni ključ“ („Green Key“), predstavljena je 29. jula 2017. u Podgorici, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne komore Crne Gore i NVO „EKOM“.

Program „Zeleni ključ“ predstavio je direktor Fin Bolding Tomsen (Finn Bolding Thomsen), koji je istakao da su kriterijumi za sertifikat „Zeleni ključ“ propisani od strane Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i da sertifikat predstavlja garanciju gostima da, ukoliko se odluče da koriste objekte sa ovom oznakom pomažu u očuvanju životne sredine. Fondacija za ekološku edukaciju propisuje više od 100 kriterijuma koji su grupisani u 13 kategorija, kao što su energetska efikasnost, uključenost osoblja, informisanost gostiju, tretman vode i otpada, uredjenje zelenih površina, ekološke aktivnosti, itd.

 green_key_-_morit

(foto: Marko Mirović)

Oznaka „Zeleni ključ“ dodjeljuje se turističkim objektima, odnosno hotelima i hostelima, restoranima, privatnom smještaju, kongresnim centrima i atrakcijama i danas je najrasprostranjenija internacionalna ekološka oznaka, koja je do sada dodijeljena za preko 2600 hotela i drugih objekata u 55 zemalja svijeta. Kako je g. Tomsen naglasio, objekti iz svih turističkih kategorija mogu se prijaviti i ući u proceduru za dobijanje oznake, koja je standardizovana i obuhvata popunjavanje aplikacije i dokumentacije, kao i procjenu od strane nacionalne komisije koja donosi odluku da li je određeni objekat ispunio kriterijume za oznaku. 

Ispunjavanje uslova i dobijanje oznake „Zeleni ključ“ pomaže održivom razvoju turizma, doprinosi očuvanju životne sredine, ali i smanjenja operativnih troškova objekta, pa se očekuje da će turistička privreda u Crnoj Gori prepoznati značaju ovakve oznake. 

Direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Petričević, naglasio je da je ovaj program veoma značajan za Crnu Goru kao turističku destinaciju imajući u vidu da su turisti sve više svjesni značaja očuvanja životne sredine i da na svom putovanju žele da ostvare što manji uticaj na prirodu i klimatske promjene. Ispred Odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Crne Gore skupu se obratila Sanja Marković, koja je podržala projekat i najavila učešće članova odbora u ovom programu.

Operator programa „Zeleni ključ“ za Crnu Goru je NVO „EKOM“, koji će voditi Odri Sabet (Audrey Sabet) kao kontrolor (“auditor) i Saša Karajović izvršni direktor.

Ovdje možete pogledati prevedenu prezentaciju.

Ovdje možete preslušati emisiju Radio Kotora “Ljetnje priče” o posjeti Crnoj Gori gospodina Fina Bolding Tomsena, zamjenika izvršnog direktora FEE i medjunarodnog direktora Green Key.

Na sajtu www.greenkey.global može se pronaći više informacija o programu kao i detaljna lista kriterijuma i procedura za dobijanje oznake na engleskom jeziku.

Uskoro na ovom sajtu biće poseban odjeljak sa prevedenim materijalima i uputstvima za dobijanje Zelenog ključa.