Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 3 gostiju na mreži

Novosti - oktobar 2017.

GODIŠNJI SKUP MEĐUNARODNIH KOORDINATORA PLAVE ZASTAVICE

Od 22. do 25. oktobra 2017. u izraelskom gradu Netania održan je godišnji skup operatera Plave zastavice, jednog od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) koji se ove godine odvijao u 45 zemalja svijeta na 4.423 lokacija (plaža, marina i komercijalnih brodova).

Domaćin je bila nevladina organizacija “Eco ocean”, koja je osnovana 2002. godine, od 2011. je pokrenula Plavu zastavicu u Izraelu, a danas sprovodi ukupno 3 FEE programa. Prisutne su pozdravili: izvršni direktor organizacije Ari Rozenblum i gradonačelnica Mirijam Fieberg Ikar. Netania je grad sa najviše Plavih zastavica u Izraelu – čak 9 od ukupno 49 u protekloj godini.

0001 0002 0003 0004

Ovaj skup je protekao i u znaku obilježavanja 30 godina programa Plava zastavica, o čemu su govorili Lurdes Diaz Kolon, članica borda direktora FEE i Malkom Pauel, počasni član FEE.

Sumirani su rezultati Plave zastavice tokom ljeta i najavljena je nova 2017/2018 sezona sa novinama u kriterijumima za komercijalne brodove. Govorilo se i o probnoj primjeni novih kriterijuma za plaže na 60 kupališta u Holandiji, Direktivi EU o otpadnim vodama. Posebna pažnja je posvećena integraciji ciljeva održivog razvoja UN u svih pet programa FEE, o čemu je govorila Lesli Džouns, predsjednica FEE.

Održana je i sesija o akciji mediteranskih zemalja koja je ove godine po prvi put u julu mjesecu organizovana pod geslom “More koje nas ujedinjuje”. I za narednu godinu je najavljena Mediteranska nedjelja Plave zastavice, o čemu je govorila Orli Babicki.

0005 0006 0007 0008

Ovaj skup je, kao i do sada, bio prilika da se ukaže na pozitivnu praksu u drugim zemljama. Cezarina Akino Rivas predstavila je uvodjenje reciklaže na plažama u Dominikanskoj Republici, operatori plaža u gradu domaćinu Netania govorili su o angažovanju srednjoškolaca kao spasilaca na lokalnim kupalištima, a Vinsent Šaks je predstavio program uključenja ranjivih grupa u aktivnosti na plažama Južne Afrike.

Četrdesetak prisutnih nacionalnih koordinatora imalo je priliku da se upozna sa proizvodima kompanije “Semaphore”, koja je zvanični dobavljač zastava kao i da pogleda demonstraciju posebnih staza za plaže kao i vozila za hendikepirana lica kompanije “AccesRec”.

0009 0010 0011 0012

Naredni godišnji skup operatera Plave zastavice biće na Zakintosu u Grčkoj u oktobru 2018. godine.

Ovdje možete preslušati specijalno izdanje Eko kutka Radio Kotora o skupu u Izraelu.