Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 7 gostiju na mreži

Novosti - april 2018.

PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKOREPORTERI U CRNOJ GORI U 2018. GODINIDodjelom priznanja i prigodnih nagrada najboljim učesnicima, završen je konkurs ”Mladi ekoreporteri” koji je, po jedanaeseti put, organizovalo NU „EKOM”. u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). Posebne teme 2018. godine su bile: “Održivi gradovi i zajednice” i “Eko škole”.

(foto: Ivana Radman & Petar Đurić)


Svečanost je održana 23. aprila 2018. godine u Podgorici. Nagrade najboljima je uručila Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je i ovogodišnji pokrovitelj i domaćin, a posebna priznanja dodjelila je nacionalna koordinatorka programa „Eko škole” Nevena Čabrilo iz Zavoda za školstvo.

Prisutne je u ime organizatora pozdravio Saša Karajović, izvršni direktor EKOM-a, a svoja iskustva sa ovogodišnje Misije Mladih ekoreportera u Lisabonu prenio je Milo Radonjić, jedan od prvih nagradjenih mladih ekoreportera u Crnoj Gori.


Na konkurs je stiglo preko 400 radova iz 18 srednjih i 30 osnovnih škola. U pripremi je pomagalo 67 profesora mentora.

Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 38 tekstova, 55 fotografija i 25 video klipova. Selektovane radove je tokom aprila 2018. vrednovao desetočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 11 kategorija (fotografije, članci i video radovi u tri tematske cjeline: “biodiverzitet i predjeli”, “mladi ekoreporteri” i “održivi gradovi i zajednice”, koji su podjeljeni u dvije starosne grupe 12-15 godina i 16-19 godina).Ovdje možete pogledati listu svih nagrada i plaketa Žiri je radio u sastavu: Dragica Šaković, urednica u dnevnom listu ”Pobjeda”; Nikola Malović i Jelena Vukasović, profesori književnosti; Ljiljana Brnović, novinarka TV Crna Gora; Milo Radonjić, novinar i PR menadžer; biolozi mr Izeta Trubljanin i mr Vasilije Bušković iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine; mr Aleksandra Ivanović i Nemanja Malovrazić iz Morskog dobra te Anto Baković, fotograf iz Mediteranskog centra za fotografiju. Selektori radova su bili studentkinja Tatjana Đurović, nekadašnja pobjednica nacionalnih konkursa i Saša Karajović, nacionalni koordinator. Osnovna škola „Dašo Pavičić” iz Herceg Novog je na konkurs poslala preko 40 radova, a Gimnazija „30. septembar” iz Rožaja i Srednja mješovita škola „17. septembar” sa Žabljaka preko 30. ”EKOM”, kao organizator konkursa, dodjelio je priznanja za selekcije radova o eko-školama: Srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović” iz Podgorice, Gimnaziji „Tanasije Pejatović” iz Pljevalja i Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi iz Nikšića.Od 23. aprila na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, mogu se pogledati odabrani radovi ovogodišnje produkcije, a on-line glasanje traje do 05. juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike.

Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće odredjeni radovi za medjunarodni konkurs „Young reporters for the Environment” tokom maja mjeseca. gdje će radove ocjenjivati ugledni žiri u kome se nalaze predstavnici međunarodnih organizacija FEE, UNESCO, UNEP, EEA... Proglašenje najboljih se očekuje 5. juna 2018. godine.
U periodu od 2008. do 2017. godine najbolji mladi ekoreporteri Crne Gore osvojili su 23 medjunarodne nagrade, a zahvaljujući trogodišnjoj kampanji „Manje smeća” (“Litter less”) učestvovali su i u ekološkim misijama u Kopenhagenu, Stokholmu i Nikoziji.Učešće u programu „Mladi ekoreporteri” u Crnoj Gori je raslo sa 2 pilot škole u Kotoru u 2008. godini, da bi do danas učestvovalo preko 90 obrazovnih institucija, sa preko 2.000 učenika i 100 profesora mentora, a u konkurenciji za nagrade je u do sada je bilo oko 3.000 radova.Nekoliko poslednjih godina dodjela priznanja najboljim ekoreporterima Crne Gore uključena je u “Global Action Day” Fondacije za ekološku edukaciju.