Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 6 gostiju na mreži

Novosti - maj 2018.

PRVI ZELENI KLJUČ U CRNOJ GORI ZA HOTEL “CARRUBBA”

Eko hotel “Carrubba” u Donjoj Lastvi dobio je Zeleni ključ, čime je postao prvi u Crnoj Gori koji je nagradjen ovim prestižnim ekološkim sertifikatom. Prigodna svečanost je održana u petak 11. maja u nagradjenom hotelu.

Prisutnima su se obratili Saša Karajović, izvršni direktor NVO "EKOM", koja je operater programa Fondacije za ekološku edukaciju, Odri Sabet (Audrey Sabet), koja je bila kontrolorka ispunjenosti kriterijuma i Tatjana Jelić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat. U ime hotela goste su pozdravili direktor Stanislav Kožan i Marina Čabarkapa, koja je vodila proces sertifikacije.

Medju zvanicama su bili i Petar Vujović, sekretar sekretarijata za  privredu i preduzetništvo Opštine Tivat, Gabrijela Glavočić, direktorka Turističke organizacije Tivat, predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije.

1_hotel_carrubba_foto_-_sinisa_lukovic 2_zvanice_u_hotelu_carrubba_foto_-_sinisa_lukovic 3_plaketa_za_hotel_carrubba_foto_-_sinisa_lukovic

foto: Siniša Luković

Oznaka „Zeleni ključ“ (Green Key) dodjeljuje se turističkim objektima, odnosno hotelima i hostelima, restoranima, privatnom smještaju, kongresnim centrima i atrakcijama i danas je najrasprostranjenija internacionalna ekološka oznaka, koja je do sada dodijeljena za preko 2900 hotela i drugih objekata u 57 zemalja svijeta. Zainteresovani iz svih turističkih kategorija mogu se prijaviti i ući u proceduru za dobijanje ove oznake, koja je standardizovana i obuhvata popunjavanje aplikacije i prikupljanje dokumentacije, kao i procjenu od strane nacionalne komisije koja donosi odluku da li je određeni objekat ispunio kriterijume za sertifikat. Fondacija za ekološku edukaciju propisuje više od 100 kriterijuma koji su grupisani u 13 kategorija, kao što su energetska efikasnost, učešće osoblja, informisanost gostiju, tretman vode i otpada, uredjenje zelenih površina, ekološke aktivnosti, itd.

Ispunjavanje uslova i dobijanje oznake „Zeleni ključ“ pomaže održivom razvoju turizma, doprinosi očuvanju životne sredine kao i i smanjenju operativnih troškova objekta, pa se očekuje da će turistička privreda u Crnoj Gori prepoznati značaj ovakve oznake. Ekološka oznaka „Zeleni ključ“ („Green Key“), zvanično je predstavljena 29. jula 2017. u Podgorici, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne komore Crne Gore i NVO „EKOM“. U pilot fazi je bio mali hotel “Carrubba” iz Donje Lastve, koji je prošao zahtjevan proces sertifikacije a konačnu odluku je donijela medjunarodna koordinacija programa Green Key u Kopenhagenu koja je izvršila procjenu ispunjenosti kriterijuma. Sve naredne prijave ocjenjivaće Nacionalna komisija za Zeleni ključ koju je formiralo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.