Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 2 gostiju na mreži

Novosti - oktobar 2018.

21.10.2018. GODIŠNJI SKUP MEĐUNARODNIH KOORDINATORA PLAVE ZASTAVICE

Od 21. do 23. oktobra 2018. na grčkom ostrvu Zakintos održan je godišnji skup operatera Plave zastavice, jednog od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) koji se ove godine odvijao u 44 zemlje svijeta na 4.458 lokacija (plaža, marina i komercijalnih brodova).

Domaćin je bilo Grčko društvo za zaštitu prirode (HSPN). Ova najstarija ekološka nevladina organizacija u zemlji sprovodi svih 5 FEE programa. Prisutne su pozdravili: izvršni direktor organizacije Nikos Petros, članica borda direktora FEE Lurdes Diaz Kolon, i ministarka turizma Grčke Elena Kontura.

00 bf_nom_greece_2018_logo 01 IMG_6397 02 IMG_6432

(Foto: Hellenic Society for the Protection of Nature)

Sumirani su rezultati Plave zastavice tokom ljeta i najavljena je nova 2018/19 sezona sa novinama u kriterijumima za komercijalne brodove. Posebna pažnja je posvećena integraciji ciljeva održivog razvoja UN u svih pet programa FEE. Predstavljeni su i trendovi u nautičkom turizmu u svijetu.

Održana je i sesija o akciji mediteranskih zemalja koja je ove godine po drugi put u julu mjesecu organizovana pod geslom “More koje nas ujedinjuje”. Za narednu godinu je najavljena Nedjelja Plave zastavice (Blue Flag Week) i u drugim krajevima svijeta.

03 IMG_6718 04 IMG_6884 05 IMG_6858

Ovaj skup je, kao i do sada, bio prilika da se ukaže na pozitivnu praksu u drugim zemljama. Zanimljivo je da su od maja do oktobra 2018, društvo za zaštitu morskih kornjača Grčke "Arhelon" i Nacionalni morski park Zakintosa prebrojali 1.454 gnijezda na šest plaža sa Plavom zastavicom u zalivu Laganas.

Sve dogadjaje pratili su i Mladi ekoreporteri Grčke. Četrdesetak prisutnih nacionalnih koordinatora imalo je priliku da se upozna sa proizvodima sponzora kompanije “AccesRec” (posebne staze za plaže i vozila za hendikepirana lica) kao i kompanije “Semaphore”, koja je zvanični dobavljač zastava za plaže i marine širom svijeta. Na kraju skupa održana je i revija sa modelima napravljenim od is korišćenih plavih zastava iz prethodnih godina.

06 bf_nom_greece_2018 07 IMG_7393 08 IMG_7684

Domaćin je organizovao i obilazak prirodnih i kulturno-istorijskih znamenitosti Zakintosa.

Naredni godišnji skup operatera Plave zastavice biće u Blekpulu u Engleskoj u oktobru 2019. godine.