Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 10 gostiju na mreži

Novosti - Jun 2005.

SVEČANI POČETAK KAMPANJE PLAVA ZASTAVICA ZA 2005. GODINU

NVO “Udruženje za ekološki konsalting – EKOM” i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore organizovali su svečani početak kampanje “Plava zastavica u Crnoj Gori” u 2005. godini.

Na prigodnoj svečanosti, koja je održana u nedjelju 5. juna na kupalištu Tropicana na Velikoj ulcinjskoj plaži, uručene su plave zastavice za 10 plaža na Crnogorskom primorju, za koje je Medjunarodni žiri ocjenio da zadovoljavaju kriterijume kampanje. Ujedno su uručeni i sertifikati za kandidate u pilot fazi tokom 2005. godine.

Plava_zastavica_2005 Plava_zastavica_2005_2

Kako je 05. jun Svjetski dan zaštite životne sredine organizovana je i ekološka akcija koju je pripremila NVO "Kalimera" iz Ulcinja u saradnji sa zakupcem Sulejmanom Bajramovićem.

Na svom zasjedanju krajem aprila, Medjunarodni žiri, koji sačinjavaju predstavnici Svjetske turističke organizacije (WTO), Programa UN za životnu sredinu (UNEP), Medjunarodne spasilačke federacije (ILS), Evropske unije za zaštitu obala (EUCC) i Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), donio je odluku da se Plava zastavica dodjeli za slijedećih 10 crnogorskih plaža: plaža Dobreč, kupališta Cuba libre i Porto na Žanjicama (opština Herceg Novi); Plavi horizonti i Kalardovo (opština Tivat), Mogren I, Ocaso na kraju Slovenske plaže i Sveti Toma u Bečićima (opština Budva), kupalište Paradiso u uvali Utjeha (opština Bar) i Tropicana na Velikoj plaži (opština Ulcinj). Ovo je povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je Crna Gora ima 6 plavih zastavica.

Status kandidata u ovoj sezoni ima 15 kupališta, i ukoliko uspješno prodju ovogodišnju pilot fazu, moći će da konkurišu za Plave zastavice u 2006. godini. To su: plaža Njivice - Club Hotel Rivijera i Yachting club 32 (opština Herceg Novi); Carine u Risnu (opština Kotor); dijelovi plaže Jaz "S&I Beach Life", "Escalera" i "Blue Beach", dio plaže u Bečićima - Hotel "Panorama", plaža Pržno - Hotel Maestral, Kraljičina plaža – Miločer i dio plaže Sveti Stefan II (opština Budva), dio plaže Čanj - Biserna obala i Crvena plaža (opština Bar) i kupališta "Miami" i "Tony Grill " na Velikoj plaži kao i "Le St. Torpez”, Borova šuma (opština Ulcinj).

S obzirom da je zvanično najavljena međunarodna kontrola tokom 2005.godine, nacionalni operater preduzeće sve mjere da se do 5. juna 2005.godine obezbjedi ispunjenost svih kriterijuma na plažama sa Plavom zastavicom. Nacionalna komisija insistira da kupališta, do podizanja Plave zastavice, imaju potpisane Ugovore sa JPMDCG i dobiju saglasnost za rad za tekuću sezonu.