Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 6 gostiju na mreži

Novosti - oktobar 2013.

24.10.2013. GODIŠNJI SKUP MEĐUNARODNIH KOORDINATORA PLAVE ZASTAVICE

U Kankunu, turističkoj metropoli Meksika, održan je redovni godišnji skup koordinatora Plave zastavice. Ovaj program Fondacije za ekološku edukaciju sprovodi se u pedesetak zemalja svijeta, a tokom ljeta 2013. godine na 3100 plaža i 625 marina u zemljama sjeverne hemisfere (Evropa, Maroko, Tunis, Jordan, Izrael, UAE, Meksiko i Kanada) vijorilo se ovo prestižno ekološko obilježje.

Domaćin skupa je bila nevladina organizacija "Pronatura", a nacionalne koordinatore iz 39 zemalja pozdravili su zvaničnici meksičke vlade, savezne države Kintana Ro i Nacionalne komisije za vode CONAGUA. Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Paul Kariljo De Kakeres i guverner Roberto Borhe Angulo.

01 02 03

Ovogodišnji skup je bio prilika da se zemlje učesnice upoznaju sa raznim vidovima promocije programa širom svijeta. Naveden je podatak da je sajt blueflag.org imao 800.000 posjeta, a planiran je prevod sadržaja na sajtu na značajnije svjetske jezike.

Sofi Bašet Granados, medjunarodni direktor programa Plava zastavica je sumirala dostignuća u proteklim godinama. Podnijet je izvještaj o medjunarodnoj kontroli tokom 2013. godine na ukupno 135 plaža i marina u 15 zemalja i zaključeno je da se pažnja i dalje mora posvetiti ekološko-edukativnim akcijama na plažama i u marinama kao i dostupnosti ovih mjesta licima sa posebnim potrebama. Održan je i posebni okrugli sto o primjerima pozitivne prakse u pogledu pristupa do plaže i marine, odnosno morske vode. Ovoga puta govorilo se i o pristupu slijepim i slabovidim osobama. Što se tiče žalbi medjunarodnoj koordinaciji plave zastavice, njih je ove godine bilo ukupno 37, od čega se četvrtina odnosila na čistoću plaža i marina.Kao i uvijek, nacionalni koordinatori su imali priliku da predstave novosti iz svojih zemalja. Tako je predstavnik Holandije prikazao kampanju "My beach", Grčka je pokazala detalje prve nacionalne ceremonije dodjele plavih zastavica dok je predstavnik "EKOM"-a, kao nacionalni operater programa Plava zastavica u Crnoj Gori predstavio kampanju selektivnog prikupljanja otpada na plažama u tivatskoj i kotorskoj opštini.

04 05 06

Poslednjeg dana, prisutni nacionalni koordinatori slikali su se na pješčanoj plaži Delfines, jedinoj plaži sa Plavom zastavicom na karipskom moru od ukupno pet u Meksiku, a pridružili su im se učenici iz Kankuna koji su učestvovali u raznim ekološko-edukativnim akcijama.

07 08 09

Ovdje možete preslušati specijalno izdanje Eko kutka Radio Kotora o skupu u Meksiku.