Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 9 gostiju na mreži

Novosti - jun 2014.

SVEČANO POČELA JEDANAESTA SEZONA PLAVE ZASTAVICE U CRNOJ GORI

U četvrtak 5. juna 2014. na kupalištu hotela "Queen of Montenegro", zvanično najboljoj plaži Crne Gore u prošloj godini, počela je jedanaesta sezona Programa Plava zastavica u našoj zemlji.

0001 0002

 (Foto: Nemanja Malovrazić i Janko Poček)

Za sve one koji su propustili ovaj dogadjaj, evo mogućnosti da pogledaju foto priču sa lica mjesta.

Program Plava zastavica u Crnoj Gori sprovode zajedno NVO „EKOM“ i JP „Morsko dobro“, koje je prepoznalo značaj Plave zastavice i od samog početka postalo generalni sponzor i pokrovitelj Programa, koji je već godinama jedna od najvažnijih aktivnosti vezanih za odgovorno upravljanje obalom i plažama. U ime Morskog dobra prisutne je pozdravio Dragan Marković, pomoćnik direktora.

Hotel "Queen of Montenegro" je po drugi put domaćin ove svečanosti, a prva je bila 2006. godine. Prošle, 2013. godine hotel je dobio i Wild Beauty Award za najbolje kupalište. Zvanice je pozdravila Marina Gardašević, direktorka hotela.
Plava zastavica se u našoj državi realizuje od 2003. godine, kada je NVO “Ekom” iz Kotora postala pridruženi član Fondacije za ekološku edukaciju i time stekla pravo da bude Nacionalni operater za Crnu Goru. O rezultatima u protekloj godini je govorio izvršni direktor ove NVO, Saša Karajović.

0003 0004 0005

Plava zastavica je jedan od 5 ekoloških programa koje sprovodi Fondacija za ekološku edukaciju, mreža nevladinih organizacija u preko 70 zemalja. Od 2008. godine, Crna Gora je, pored Plave  zastavice, pokrenula još jedan program "Mladi ekoreporteri" i u kratkom periodu postala jedan od lidera medju 27 zemalja. Najbolji ekoreporteri Crne Gore ove godine su treći sa 3 osvojena priznanja (jedna prva i dvije druge nagrade). Nagradjeno je ukupno 3 mlada ekoreportera iz Cetinja, Baća i Rožaja, a  diplomu i prigodnu nagradu za osvojeno prvo mjesto dobila je Zorana Djukić, učenica Srednje likovne škole "Petar Lubarda" sa Cetinja.

Nakon uspješne pilot sezone prošle godine, i ove godine na odabranim plažama se sprovodi panevropska kampanja "Svaka limenka se računa" fondacije ReCAN, koju je predstavila Milena Krgović iz NVO "Ozon".

0006 0007

Svakog juna, na ceremoniji podizanja prve Plave zastavice u godini, ukaže se na korisnike plaža, koji su se posebno trudili da steknu i zadrže ovo ekološko priznanje. Ovog puta, to je bio Zoran Banićević, zakupac plaže "Stevuzo" u uvali Dobreč na Luštici. koji učestvuje od samog početka programa, i to svih deset godina zaredom od 2004. godine. Dodjeljeno je i priznanje za 5 uzastopnih godina u programu od 2009. do 2013. godine. Dobitnici su kupališta "Evropa beach" i "MCM beach" na Velikoj ulcinjskoj plaži.

0008 0009

Program Plava zastavica se odvija u dva nivoa, a prije nego li jedno kupalište postane član ovog prestižnog kluba, ono mora da prodje i pilot fazu, koja traje godinu ili dvije. Ove sezone tu je 12 kupališta i 1 marina. Sertifikate za pilot fazu je uručio Rajko Malović, pomoćnik direktora JP MD.

Pri kraju svečanosti, prisutnima se obratila Daliborka Pejović, državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. i potom je uručila plave zastavice zakupcima plaža koji su ih zaslužili svojim predanim radom u ispunjavanju 32 kriterijuma tokom protekle sezone. Zastavica se stiče svake godine, na osnovu rezultata iz prethodne, a o tome svoj sud daje Nacionalna komisija koju čine predstavnici resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Crvenog krsta, Lučke kapetanije i ekoloških nevladinih organizacija. Ove godine, dodjeljeno je ukupno 16 Plavih zastavica koje je odobrio Medjunarodni žiri u Kopenhagenu, a na osnovu kandidatura Nacionalne komisije.

0010 0011

Dobitnici ekološkog obilježja u 2014. godini su slijedeća kupališta: „Club hotel Riviera“, Njivice; „Stevuzo“, Dobreč na Luštici (opština Herceg Novi); „Almara“, uvala Oblatno; „Plavi horizonti“, uvala Pržna; „Kalardovo“, Tivat (opština Tivat), „Blue beach“, „Escallera“ i „S&I life beach“ na Jazu, „Sveti Toma“ i „Hotel Queen of Montenegro“ u Bečićima (opština Budva); „Paradiso“ uvala Utjeha (opština Bar) te „Safari“, „Evropa“, „MCM beach“, “Lux beach”  i „Copacabana“ na Velikoj plaži (opština Ulcinj).

Najsvečaniji momenat ove ceremonije bilo je podizanje prve plave zastavice u Crnoj Gori u ovoj godini. Ovog ljeta, ovo prestižno međunarodno priznanje će se vijoriti na preko 4000 plaža i marina u zemljama sjeverne hemisfere.

U proteklih 11 godina, kako u pilot fazi tako i samoj kampanji, u Crnoj Gori je učestvovalo preko 40 plaža, a dodjeljeno je ukupno 160 plavih zastavica.

0012

Program Plava zastavica je 2005. i 2007. godine dobio nagradu »Wild Beauty Award« za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore. Sve najbolje plaže u zemlji od 2006. godine bile su iz programa Plava zastavica. 2013. godine dobijena je i Zelena zvijezda za najbolju ekološku kampanju u Crnoj Gori.