Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 7 gostiju na mreži

Novosti - jun 2014.

GENERALNA SKUPŠTINA FEE U DANSKOJ

U Kopenhagenu je od 19. do 21. juna 2014. godine održana Generalna skupština Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), kojoj su prisustvovali predstavnici 67 organizacija iz 60 zemalja (od ukupno 68 zemalja članica). NVO „EKOM“ iz Crne Gore je postala pridruženi član 2003. godine, a punopravno članstvo je stekla 2009. godine.
Ovogodišnja skupština je bila i prilika da se svečano obilježi objedinjavanje sekretarijata svih 5 programa pod jednim krovom - u novom (starom) sjedištu FEE u Kopenhagenu. Tokom prvog dana svečano je podignuta zastava FEE i posadjen je hrast kao simbol dugovječnosti organizacije. Prisutnima su se obratili Jan Eriksen, predsjednik FEE i Danijel Šafer, izvršni direktor FEE.
01-01 01-02 01-03

Tokom naredna dva dana u sjedištu UN u Kopenhagenu (UN City), analizirani su rezultati FEE u protekle dvije godine, odnosno dostignuća svakog od 5 programa koji se sprovode širom svijeta. Predstavljeno je i 9 potencijalnih programa koji bi u narednom periodu mogli da postanu i zvanični FEE programi. Razgovaralo se i o finansijskoj situaciji u FEE i u svim programima. Odobreni su i pricipi ekološke edukacije koji su osnova rada svih članica FEE.

02-01 02-02 02-03

U prostorijama UN City organizovana je i izložba prvonagradjenih radova na medjunarodnim konkursima „Young reporters for the Environment” i „Litter Less Campaign” medju kojima je bila i fotografija Zorane Djukić iz Srednje likovne škole „Petar Lubarda” sa Cetinja.
Gosti ove generalne skupštine bili su Kirsten Brosbol, danska ministarka za zaštitu životne sredine i Hans Bruyninckx, izvršni direktor Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA).
03-01 03-02 03-03
Ovogodišnju generalnu skupštinu je organizovalo sjedište FEE u Kopenhagenu, a održavanje skupa i svih pratećih programa su pomogli partneri i sponzori FEE - Danish Outdoor Council, Wrigley Company Foundation, Farber Flag Group, UN City, Aage V Jensen Charity Foundation, Danish Recycling Company and Municipality of Copenhagen. Gradska vjećnica je bila domaćin prijema za sve delegate i goste Generalne skupštine FEE:
FEE je nevladina i neprofitna organizacija koja promoviše održivi razvoj kroz ekološku edukaciju preko svojih programa: Blue Flag, Eco-Schools, Young Reporters for the Environment, Learning about Forests and Green Key. Ovi programi angažuju preko 14.5 miliona mladih od vrtića do univerziteta kroz ekološku edukaciju u programima “Eko škola”, “Mladi ekoreporterri” i ”Učimo o šumama”. Više od 4.000 plaža i marina i širom svijeta ima Plavu zastavicu te 2.100 hotela, restorana, kampova ima Zeleni ključ kao prestižna ekološka priznanja.