Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 6 gostiju na mreži

Novosti - oktobar 2014.

GODIŠNJI SKUPOVI MEĐUNARODNIH KOORDINATORA PLAVE ZASTAVICE I ZELENOG KLJUČA

U Hanji, na Kritu je od 16 do 19. oktobra 2014. održan redovni godišnji skup koordinatora Plave zastavice. Ovaj program Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) sprovodi se u pedesetak zemalja svijeta, a tokom ljeta 2014. godine na 3385 plaža i 648 marina u zemljama sjeverne hemisfere (Evropa, Maroko, Tunis, Jordan, Izrael, UAE, Meksiko i Kanada) vijorilo se ovo prestižno ekološko obilježje.

Domaćin skupa je bilo Grčko društvo za zaštitu prirode, najstarija ekološka nevladina organizacija u Grčkoj. Nacionalne koordinatore iz 39 zemalja pozdravili su zvaničnici grčkog ministarstva turizma, regionalne vlade Krita kao i lokalnih vlasti Hanje. 

Sofi Bašet Granados, medjunarodna direktorka programa Plava zastavica je sumirala dostignuća u protekloj godini. Podnijet je izvještaj o medjunarodnoj kontroli tokom 2014. godine i zaključeno je da se pažnja i dalje mora posvetiti ekološko-edukativnim akcijama na plažama i u marinama kao i dostupnosti ovih mjesta licima sa posebnim potrebama. Tim povodom prikazan je i projekat „Seatrac” iz Grčke. Održan je i posebni okrugli sto o uvodjenju novih kriterijuma u program koji se odnosi na ekoturistička plovila. Kao i uvijek, nacionalni koordinatori su imali priliku da predstave novosti iz svojih zemalja. Tako je predstavnica Portorika prikazala kampanju kojom su kažnjeni maloljetnici uključeni u rad na plažama sa Plavom zastavicom. Sumirani su rezultati kampanje kompanije Corona „Sunrise – save the beach" koja je ovog ljeta organizovana u Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji, Meksiku i Kanadi, dok je predstavnik "EKOM"-a, kao nacionalni operater programa Plava zastavica u Crnoj Gori predstavio povezivanje dva FEE programa: Plave zastavice i Mladih ekoreportera.

Poslednjeg dana, prisutni nacionalni koordinatori imali su priliku da obave kontrolu ispunjenosti kriterijuma Plave zastavice na kupalištu “Pilot beach” u sklopu istoinenog turističkog kompleksa pored Hanje.

Ovdje (mp3 17,5MB) možete preslušati specijalno izdanje Eko kutka Radio Kotora o skupu na Kritu.

GK_NOM bf__gk_NOM_crete_2014 P1100346

Predstavnik nevladine organizacije “EKOM” je po prvi put prisustvovao  godišnjem skupu nacionalnih operatera programa Zeleni ključ (Green key), koji je jedan od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). U 45 zemalja svijeta na 2.200 loakcija nalaze se hoteli, kampovi, zabavni parskovi sa ovom ekološkom oznakom. Ove godine se proslavlja 20 godina od početka primjene Zelenog ključa, koji podiže svijest I ekološko ponašanje kako turista tako i osoblja.

Skup je ove godine okupio predstavnike 31 zemlje iz Evrope, Kariba, Afrike, Bliskog istoka i Japana, koje već sprovode ili tek planiraju da počnu sa programom. Od 20 do 22. oktobra 2014. u mjestu Retimno na Kritu diskutovalo se o  budućem razvoju Zelenog ključa. Glavne teme su bile revizija kriterijuma Zelenog kluča i provjera njihove ispunjenost, ekološka edukacija i podizanje svjesti, promocija programa, medjunarodna saradnja ... Poseban dio su činile prezentacije  iskustava drugih zemalja, kao i priprema za početak programa u pojedinim zemljama.

Organizatori skupa su bili Opština Retimno, regionalne vlasti Krita I Grčko društvo za zaštitu prirode, najstarija ekološka nevladina organizacija u Grčkoj. Razlog zašto je Krit bio domaćin ovogodišnjeg skupa leži i činjenici da se polovina hotela sa Zelenim kljućom u Grčkoj nalazi upravo na ovom ostrvu.