Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 8 gostiju na mreži

Novosti - jun 2015.

U petak 5. juna 2015. na kupalištu hotela "Club Resort Riviera" u Njivicama, zvanično najboljoj plaži Crne Gore u prošloj godini, počela je dvanaesta sezona Programa Plava zastavica u našoj zemlji.

00-1 rasirena plava00-2 koktel 3

(Foto: Miljan Živković i Nemanja Malovrazić)

Za sve one koji su propustili ovaj dogadjaj, evo mogućnosti da pogledaju foto priču sa lica mjesta.

Svečanost uručenja Plavih zastavica i sertifikata za pilot fazu održana je na brodu “Vodena kočija” na putu od Tivta do Njivica.

01 vodena kocija 02 njivice 03 vodena kocija u njivicama

Program Plava zastavica u Crnoj Gori sprovode zajedno NVO „EKOM“ i JP „Morsko dobro“, koje je prepoznalo značaj Plave zastavice i od samog početka postalo generalni sponzor i pokrovitelj Programa, koji je već godinama jedna od najvažnijih aktivnosti vezanih za odgovorno upravljanje obalom i plažama. U ime Morskog dobra prisutne je pozdravio Dragan Marković, pomoćnik direktora.

Plava zastavica se u našoj državi realizuje od 2003. godine, kada je NVO “EKOM” iz Kotora postala član Fondacije za ekološku edukaciju i time stekla pravo da bude Nacionalni operater za Crnu Goru. O rezultatima u protekloj godini je govorio izvršni direktor ove NVO, Saša Karajović.

04 dragan markovic 05 kalardovo 06 queen

Svakog 5. juna, na ceremoniji podizanja prve Plave zastavice u godini, ukaže se na korisnike plaža, koji su se posebno trudili da steknu i zadrže ovo ekološko priznanje. Ovog puta, to su bili zakupci plaža "Kalardovo” kod Tivta i “Queen of Montenegro" u Bečićima, koji učestvuju u programu deset godina zaredom od 2005. do 2014. godine.

Program Plava zastavica se odvija u dva nivoa, a prije nego li jedno kupalište ili marina postane član ovog prestižnog kluba, ono mora da prodje i pilot fazu, koja od 2013. traje dvije godine. Ove sezone tu je 12 kupališta („Mirište“, Luštica; „Bay beach“, Igalo; „Briv“, Obala Đuraševića; „Grota“, Orahovac; „Poseidon“, Jaz; „Sen Trope“, Slovenska plaža; „Dolcevita“, Bečići; „Kamenovo beach” i “La Suerte”, Kamenovo; „Lučice“, Petrovac; „Centar“, Sutomore i „Mojito“, Velika plaža, Ulcinj) i 1 marina (u Baru).

07 mojito 08 toni gril 09 miami

Dobitnici ekološkog obilježja u 2015. godini su slijedećih 18 kupališta: „Club hotel Riviera“, Njivice; „Stevuzo“, Dobreč na Luštici (opština Herceg Novi); „Almara“, uvala Oblatno; „Plavi horizonti“, uvala Pržna; „Kalardovo“, Tivat (opština Tivat), „Blue beach“, „Escallera“ i „S&I life beach“ na Jazu, “Time out” na Slovenskoj plaži, „Sveti Toma“ i „Hotel Queen of Montenegro“ u Bečićima (opština Budva); „Paradiso“ uvala Utjeha (opština Bar) te “Toni gril”, “Miami”, „Safari“, „Evropa“, „MCM beach“ i „Copacabana“ na Velikoj plaži (opština Ulcinj).

Hotel "Club Resort Riviera" je od 2006. godine nosilac Plave zastavice. Prošle, 2014. godine hotel je dobio i Wild Beauty Award za najbolje kupalište zajedno sa plažom Sveti Toma u Bečićima. Domaćin je pripremio izuzetan koktel za preko 100 zvanica, koje je pozdravio Franc Jozef Šalev Hakoen, izvršni direktor hotela.

10 zvanice 11 koktel 1 12 koktel 4

Najsvečaniji momenat ove ceremonije bilo je podizanje prve Plave zastavice u Crnoj Gori u ovoj godini, koje je obavio Zoran Kovačević, član Upravnog odbora JP Morsko dobro.

13 priprema za podizanje 14 podignuta zastava 15 plava se vijori

Plava zastavica se stiče svake godine, na osnovu rezultata iz prethodne, a o tome svoj sud daje Nacionalna komisija koju čine predstavnici resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Crvenog krsta, Lučke kapetanije i ekoloških nevladinih organizacija. Ove godine, dodjeljeno je ukupno 18 Plavih zastavica koje je odobrio Medjunarodni žiri u Kopenhagenu, a na osnovu kandidatura Nacionalne komisije. U proteklih 12 godina, kako u pilot fazi tako i samoj kampanji, u Crnoj Gori je učestvovalo preko 40 plaža, a dodjeljeno je ukupno 160 plavih zastavica.

16 njivice 2 17 njivice 3 18 devet zastava i bagi vozilo

Program Plava zastavica je 2005. i 2007. godine dobio nagradu »Wild Beauty Award« za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore. Sve najbolje plaže u zemlji od 2006. godine bile su iz programa Plava zastavica. 2013. godine dobijena je i Zelena zvijezda za najbolju ekološku kampanju u Crnoj Gori.