Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 9 gostiju na mreži

Novosti - oktobar 2015.

24.10.2015. GODIŠNJI SKUP MEĐUNARODNIH KOORDINATORA PLAVE ZASTAVICE

Od 22. do 24. oktobra 2015. u južnoj Holandiji održan je godišnji skup operatera Plave zastavice, jednog od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) koji se odvija u 49 zemalja svijeta na 4.154 lokacija (3.466 plaža i 688 marina).

Plava zastavica je počela 1985. godine u Francuskoj, a sada je to svjetska kampanja, koja bi naredne godine trebalo da počne i u Japanu, Južnoj Koreji, SAD I Mauricijusu.

PZ-Holandija01 PZ-Holandija02 PZ-Holandija03

Domaćin skupa je bila ostrvska opština Goeree-Overflakkee, koja ima najviše Plavih zastavica na svijetu – 9, što je jedan od jasnih dokaza ekološke osvešćenosti mještana i dio programa “Energy Zero Island 2020”. Na to su u više navrata ukazivali zvaničnici brojnih gradića na ostrvu koji su predstavljali svoje planove i dostignuća u održivom korišćenju resursa Sjevernog mora, s jedne strane ostrva i slanog jezera s druge strane.

Ovaj skup je, kao i do sada, bio prilika da se ukaže na pozitivnu praksu u drugim zemljama – postavljanje toaleta za invalide na pješčanim plažama u Danskoj; priprema domaćih “prirodnih” sredstava za održavanje higijene u jednoj marini u Francuskoj; organizovanje ”eco village” na plažama Maroka gdje je u radionicama tokom proteklog ljeta učestvovalo preko 20.000 djece; povezivanje programa Eko škole I Plava zastavica na primjeru jednog vrtića u Sloveniji; projekat sakupljanja kišnice I njeno korišćenje za sanitarne uredjaje na plažama u Portugalu.
Martin Dorey je održao motivacioni govor o gradjanskom aktivizmu i ulozi socijalnih mreža na primjeru kampanje “Two minutes Beach Clean”, koja je počela spontano prije dvije godine.

Prisutni nacionalni koordinatori imali su priliku da obave kontrolu ispunjenosti kriterijuma Plave zastavice u marini Port Zeland, koja se nalazi blizu Inspiracionog centra Grevelingen, gdje je održan radni dio ovogodišnjeg skupa

PZ-Holandija04 PZ-Holandija05 PZ-Holandija06

Domaćini su se potrudili da pokažu što više zanimljih sadržaja na ostrvu pa su organizovali obilazak aukcije tek ulovljene ribe, farme koza, utočišta za napuštene i ranjene foke, muzeja poplave koja je uništila dio obale 1953, godine.

PZ-Holandija07 PZ-Holandija08 PZ-Holandija09

Naredni godišnji skup operatera Plave zastavice biće u Portoriku u oktobru 2016. godine.

Ovdje možete preslušati specijalno izdanje Eko kutka Radio Kotora o skupu južnoj Holandiji.