Pretraga
Međunarodna koordinacija

FEE - Fondacija za ekološku edukaciju

fee
FEE Programi

Plava zastavica

blue_flag

Mladi ekoreporteri

mladiekoreporteri

Earth Day 2013
earthday
Sponzori

jpmd
Medijski sponzorradio_kotor

Login
Ko je "online"
Imamo 4 gostiju na mreži

Novosti - februar 2016.

GODIŠNJI SKUP KOORDINATORA PROGRAMA MLADI EKO-REPORTERI

U škotskom gradu gradu Glazgov, od 25. do 27. februara 2016. održan je godišnji skup medjunarodnih koordinatora programa Mladi eko-reporteri..Sve je počelo nastupom gajdaša iz osnovne škole Riversajd Stirling, a potom su goste pozdravili Derek Robertson, izvršni direktor Fondacije "Keep Scotland Beatiful” i Stjuart Maksvel, poslanik u škotskom parlamentu i član odbora za obrazovanje, koji su sa ponosom istakli da oko 90% svih škola u Škotskoj ima sertifikat “Eko škola”.Učesnicima su se potom obratili Amin Ahlafi, član borda direktora FEE i predsjednik medjunarodnog zirija na takmičenjima "Mladi ekoreporteri" i "Za manje smeća”, Gošja Lušček, direktorka programa "Young reporters for the environment" ("Mladi ekoreporteri") i Jan Eriksen, predsjednik FEE. Analizirani su rezultati rada u protekloj godini (nova web stranica, priručnik i video uputstva za pripremu radova, nova kampanja “Za manje smeća”), koji su prikazani i u kratkom video-klipu .

yre yre yre - glazgov

Tokom trodnevnog rada, predstavnici 20-ak nevladinih organizacija širom svijeta predstavili su svoja iskustva i rezultate u sprovodjenju ovog programa koji se već 20 godina odvija pod okriljem Fondacije za ekološku edukaciju. Posebno formirane radne grupe su se bavile strateškim razvojem programa u narednom periodu, načinom finansiranja i nagradjivanja na konkursu, unapredjenjem rada učesnika i mentora. Predstavnici organizacija iz Portugala, Maroka i Francuske predstavili su godišnje seminare, dok su predstavnici Švedske i Škotske prikazali mjesto mladih eko-reportera školskom obrazovnom sistemu njihovih zemalja..

 yre - glazgov yre - glazgov yre - glazgov

Mari Nišimura iz programa UN za životnu sredinu (UNEP) govorila je o održivim stilovima života i njihovom adekvatnom uključenju u obrazovanje, dok je Hana Stenton iz  organizacije “Gloub.org” prikazala platformu o ciljevima održivog razvoja do 2030. godine. Domaćin skupa, Fondacija "Keep Scotland Beatiful" predstavila je svoje rezultate u ekološkom obrazovanju kroz program “Eko škole” kao i odabrane projekte “Junk kouture” (moda od smeća), “Solar sisters” (pomoć za vršnjake u Malaviju) i “Bad entertainment “ (futuristički film o posljedicama ekološke katastrofe).

 yre - glazgov yre - glazgov yre - glazgov

U toku su pripreme za redovno godišnje medjunarodno takmičenje koje će se odvijati od kraja aprila, a čiji rezultati će biti saopšteni 5. juna na Svjetski dan zaštite životne sredine. Ovdje možete presušatri specijalno izdanje Eko kutka Radio Kotora o skupu u Glazgovu.